Friday, June 10, 2011

က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာနမွ က်န္းမာေရးပညာေပး ေဆာင္ရန္ ေ႐ွာင္ရန္


က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာနမွ က်န္းမာေရးပညာေပး ေဆာင္ရန္ ေ႐ွာင္ရန္


၁.            အသည္းနဲ႕ ကလီစာမ်ားသည္ လုပ္ေဆာင္မႈတူသည္႕အျပင္
ဆက္စပ္ေနၾကသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ အသည္းတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္ပါက ကလီစာမ်ားတြင္လည္း
တစ္ခုခုျဖစ္ႏိုင္သည္ ။ ကလီစာတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္လွ်င္ အသည္းတြင္လည္း
ထိခိုက္ႏိုင္သည္ ။



၂.            အသည္းမွာ ဒါဏ္ရာအနာတရျဖစ္ပါက သာမန္အားျဖင္႕ မခံစားရပါ ။
မည္သည္႕နည္းႏွင္႕မွ မသိႏိုင္ပါ ။ကင္ဆာအေတာ္မ်ားမ်ား မျဖစ္ခင္တြင္
အသည္းသည္ အရင္ဆံုး ပ်က္စီးရသည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ အသည္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ
ဂ႐ုစိုက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေပသည္ ။



၃.            အသည္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာ တစ္ခုလံုး၏ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို
ဖယ္႐ွားေပးရသည္ ။ ထို႕ျပင္
ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း႐ွိဗိုင္းရပ္(စ္
)ပိုးမ်ားကိုလည္း တိုက္ခိုက္ရသည္ ။



၄.            တ႐ုတ္ လူမ်ဳိး ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အသည္းမေကာင္းၾကပါ ။
အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ ၄င္းတို႕တြင္ အသားႏွင္႕ အဆီ
စားသံုးမႈမ်ားျခင္းေၾကာင္႕ ျဖစ္သည္ ။



၅.            အသည္းသည္  ၂၄ နာရီပတ္လံုး အလုပ္လုပ္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း
၄င္းကိုယ္တိုင္လည္း ဆားဗစ္စင္ ျပန္လုပ္ရသည္ ။ ထိုအခ်ိန္သည္ ၊ ည (၁၁) နာရီ
မွ မနက္ေစာေစာ (၃) နာရီ ၾကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည (၁၁) နာရီ
ေနာက္ပိုင္းမွ အိပ္ျခင္း ၊ ညစာကို ေနာက္က်မွ စားျခင္းသည္  အသည္းကို
အားနည္းေစသည္ ။ ထို႕ျပင္ မအိပ္ခင္ (၂) နာရီ အတြင္း အသားႏွင္႕ အဆီမ်ား
စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ စားသံုးထားေသာ
အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေနရေသာေၾကာင္႕ အသည္းသည္ နားခ်ိန္မရဘဲ အလုပ္လုပ္ေနရသည္
။ ညအိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်သျဖင္႕ မနက္တြင္ ေနျမင္႕သည္အထိ အိပ္စက္ျခင္း ၊
ေန႕လည္စာ မစားခင္ တေရးအိပ္ျခင္းတို႕သည္ အိပ္ေရး၀႐ံုသာ႐ွိေသာ္လည္း ၊
အသည္းအတြက္ မည္သို႕ အက်ဳိးမွ် မရ႐ွိေစပါ ။



၆.            အကယ္၍ ည အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ဗိုက္ဆာပါက ၊ အသီးအႏွံ
စားသံုးႏိုင္ပါသည္ ။ ထိုအစာမ်ားသည္ အစာေက်လြယ္သည္ ။ အသားသည္ စားသံုးၿပီး
(၄)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးသို႕ ေရာက္သည္ ။ထိုအသားကိုပင္ အဆီမ်ားမ်ားႏွင္႕
ခ်က္ထားပါက (၁၂)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးထဲသို႕ ေရာက္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည
အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္ ထိုအရာမ်ား မစားသံုးသင္႔ေပ ။အကယ္၍ စားသံုးမိပါက အသည္း
သည္ ထို အဆိပ္အေတာက္မ်ား ကို ဖယ္႐ွားေနရေသာေၾကာင္႕ မနားရေပ ။ မနက္ေစာေစာ
အိပ္ယာထစာတြင္ ပင္ပန္းသည္ဟု ခံစားရျခင္းမွာ အထက္ပါ
အေၾကာင္းမ်ား၏ရလာဒ္ျဖစ္သည္ ။ ထို႕ေၾကာင္႕ ည အိပ္ယာ၀င္ခါနီးတြင္
အသီးအႏွံစားပါက မနက္ အိပ္ယာထတြင္ အားအင္ျပည္႕ၿဖဳိး လန္းဆန္းေနပါမည္ ။





၇.            အဆီသည္  အသည္း၏ အဓိက ရန္သူျဖစ္သည္ ။ အဆီသည္ အသည္း၏
လုပ္ငန္းမ်ားကို ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္းကိုလည္း အားနည္းေစသည္ ။
ေဆးစားျခင္းျဖင္႕လည္း  အသည္းကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ေပ ။
ေဆးတြင္ပါ၀င္ေသာ အျခားဓာတု ျဒပ္ေပါင္းမ်ားကို အသည္းက ထပ္မံ ေခ်ဖ်က္ေနရသည္။



၈.            သံလြင္ဆီ ၊ မုန္လာဥ ၊ သခြားသီး ၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း ၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ဆား ၊ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးႏွင္႕ အ႐ိုးပါ စားႏိုင္ေသာ
ငါးကေလးမ်ားသည္ ၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ေကာင္းမြန္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္ ။ ႏွမ္းဆီ
သည္လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္သည္ ။



၉.            အစာကို  ၾကာ႐ွည္ခံေစေသာ ဓါတုေဆး ၊ အေရာင္တင္ေဆးႏွင္႕
ၾကာဆံသည္ အလ်ဴမီနီယံ ဓါတ္ပါျခင္းေၾကာင္႕ မေကာင္းပါ ။ ပိုးသတ္ေဆးႏွင္႕
အေရာင္ခြၽတ္ေဆးသည္ အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ ။ ေဆးစားမွားျခင္းေၾကာင္႕
အသည္းကို ပ်က္စီးေစသည္ ။ က်ဴံ႕သြားေစသည္ ။ မိုက္ခ႐ိုေ၀႕ မီးဖိုက
ေရာင္ျခည္သည္ ၊ အစားအစာတြင္ ပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓါတ္အားလံုးကို ပ်က္စီးေစသည္ ။





၁၀.            အဂၤလိပ္ေဆး၀ါးမ်ားသည္ ဓါတုနည္းႏွင္႕ ေဖာ္စပ္ထားေသာေၾကာင္႕
 အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ ။ တ႐ုတ္ေဆးမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ မေကာင္းပါ ။
မုန္လာဥျဖဴက  တ႐ုတ္ေဆးတြင္ ပါ၀င္ေသာ ေဆးစြမ္းကို ဖ်က္ဆီးသည္ ။



၁၁.            ကေလးမ်ား အိပ္ယာ၀င္ေနာက္က်ျခင္းသည္ မွတ္ဥာဏ္ႏွင္႔
စဥ္းစားဥာဏ္ ကို အားနည္းေစသည္ ။





၁၂.           အေကာင္းဆံုး အိပ္ခ်ိန္သည္ ည (၉) နာရီႏွင္႕ (၁၁)
နာရီၾကားတြင္ ျဖစ္သည္ ။ မ်ားမ်ားအိပ္ျခင္းျဖင္႕  အသည္းကို
ေကာင္းမြန္ေစသည္ ။ နလံထစ လူနာမ်ားသည္ အိပ္ေရး၀ေအာင္ အိပ္ရသည္ ။



၁၃.           သဘာ၀ အစားအစာမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းမြန္သည္ ။ စည္သြပ္ဗူး
စားသံုးျခင္း ၊ စည္သြပ္ အခ်ဴိရည္ေသာက္သံုးျခင္း မ်ားသည္ အာဟာရ မျဖစ္ပါ ။



၁၄.           စိတ္ဓါတ္ႏွင္႕ ခံစားမႈ ညီမွ်ေနရန္ အေရးႀကီးသည္ ။
စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း ၊ အသံ ဆူညံျခင္း ၊ ေဒါသထြက္ျခင္း ၊ ၾကာ႐ွည္စြာ
ေအာင္႕အည္းသည္းခံျခင္း ၊ အဆိုးျမင္၀ါဒ ၊ စိတ္က်ေရာဂါ ၊ ရည္႐ြယ္ခ်က္မဲ႕ ဘ၀
၊ တန္ဖိုးမ႐ွိေသာ ဘ၀ႏွင္႕ လူတကာကို အျပစ္တင္တတ္ေသာ စိတ္မ်ားသည္ ၊
ခႏၶာကိုယ္ကို အားနည္းေစသည္ ။ လူတစ္ေယာက္၏အသည္းသည္ မက်န္းမာပါက ထိုလူသည္ ၊
ေဒါသထြက္လြယ္ျခင္း ၊ စိတ္တိုျခင္း ၊ စိတ္ေကာက္လြယ္ျခင္းမ်ားကို
ျဖစ္ေပၚခံစားရသည္ ။



၁၅.          ေလလည္ျခင္း ၊ ေခြၽးထြက္ျခင္း ၊ ဆီးသြားျခင္းတို႕သည္
ခႏၶာကိုယ္အတြင္း႐ွိအညစ္အေၾကးမ်ားကို စြန္႕ပစ္ျခင္းပင္ ျဖစ္သည္ ။
ေလေအးခန္းထဲတြင္ ၾကာ႐ွည္ ေနၿပီး ေခြၽးထြက္နည္းပါက က်န္းမာေရး
မေကာင္းႏိုင္ပါ ။ သဘာ၀အရ ေလလည္ျခင္း ၊ ေခြၽးထြက္ျခင္းႏွင္႔
ဆီးသြားျခင္းမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းေစသည္ ။ ျပဴတင္းေပါက္မ်ားကို ဖြင္႕၍
သဘာ၀ေလေကာင္းေလသန္႕မ်ားကို ႐ႈသင္႕သည္ ။



၁၆.          ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေနရာ ရာတြင္ အနာတရျဖစ္ပါက ေႏြးေအာင္
ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင္႕ နာက်င္ျခင္းကို ေလ်ာ႕ပါးသြားေစပါသည္ ။
ေရေႏြးကန္တြင္ စိမ္ျခင္းသည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းပါသည္ ။ သို႕ေသာ္
ႏွလံုးေရာဂါ႐ွိသူမ်ား သတိထားရန္မွာ ၊ ေရေႏြးကန္ထဲစိမ္ျခင္းလွ်င္
ရင္ဘတ္ကို မစိမ္မိပါေစႏွင္႕ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ အပူဓါတ္သည္ ႏွလံုးပို၍
အလုပ္လုပ္ေစသျဖင္႕ ႏွလံုးအတြက္ မေကာင္းပါ ။



၁၇.          ဆန္လံုးတီး ၊ ဂ်ဴံၾကမ္း ၊ ေကြကာအုတ္ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ
ႏွင္႕ ေျပာင္းဖူး စသည္တို႕ စားသံုးျခင္းသည္ ၊ က်န္းမာေရးအတြက္
ေကာင္းပါသည္ ။



၁၈.            ေသြးအုပ္စု ေအ အမ်ဳိးအစား႐ွိသူမ်ားသည္ ၊ ကင္ဆာေရာဂါ
ျဖစ္ရန္ အလားအလာမ်ားသည္ ။ ထို႕ျပင္ ေသြးအုပ္စု အို
အမ်ဳိးအစား႐ွိသူမ်ားသည္ အသည္းေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ရန္ အခြင္႔အေရးမ်ားသည္ ။



၁၉.           မိန္းမမ်ားသည္ ပို၍ အသက္႐ွည္ၾကသည္ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ ဆိုေသာ္
မိန္းမတို႕ သဘာ၀ ရာသီေသြးလာျခင္းျဖင္႕ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ အညစ္အေၾကးႏွင္႕
ေဒါသကို မွန္မွန္ စြန္႕ထုတ္၍ စိတ္ဓါတ္ကို ပို၍ တည္ၿငိမ္ေစသည္ ။



၂၀.          ၀ေသာ သူမ်ားသည္ ပံုမွန္အားျဖင္႕ အစားအစာ
တရားလြန္စားၾကသည္႕အတြက္ အသည္း ၊ ႏွလံုးႏွင္႕ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ မက်န္းမမာ
ျဖစ္တတ္သည္ ။ ႏွလံုးကို ထိခိုက္လွ်င္ ပံုမွန္အားျဖင္႕ ေသြးဖိအားလည္း
ထိခိုက္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္တတ္သည္ ။



၂၁.          အစာအိမ္ ေရာဂါ ႐ွိသူမ်ားသည္လည္း အစာမ်ားမ်ားႏွင္႕
အဆီမ်ားမ်ား စားျခင္းႏွင္႕ ပတ္သက္သည္ ။



၂၂.          ႏွလံုးႏွင္႕ သားအိမ္သည္ ဆက္ေနသည္ ။ တစ္ေန႕လွ်င္ ေရ (၂)
ပုလင္းမွ (၃) ပုလင္း မွန္မွန္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင္႕ က်န္းမာေစသည္ ။



၂၃.          မလိုအပ္ဘဲ အိပ္စေရး (X-ray) ႐ိုက္ျခင္း  (C.T. Scan )
လုပ္ျခင္းတို႕ကို မလုပ္ပါႏွင္႕ ။ ကိုယ္ခႏၶာကို ထိခိုက္ေစပါသည္ ။ ႏွစ္စဥ္
ပံုမွန္ ေဆးစစ္ျခင္းျဖင္႕ ကင္ဆာေရာဂါႏွင္႔ တျခားေရာဂါမ်ားကို မသိႏိုင္ပါ
။ ပံုမွန္ ေဆးစစ္၍ သိရေသာ အခ်ိန္တြင္ ၊ ေရာဂါအမ်ားစုသည္
ေရာဂါရင္႕ေနၾကေပၿပီ ။ မည္သည္႕ ေရာဂါျဖစ္ေစ ခြဲစိတ္မည္ဆိုလွ်င္ ၊
ဆရာ၀န္(၂)ဦး ၊ သို႕မဟုတ္ ၊ (၃) ဦးႏွင္႕ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးၿပီး
အႀကံဥာဏ္ေတာင္းပါ ။ အသည္းေရာဂါျဖစ္လွ်င္ ၊ အဂၤလိပ္ေဆးမစားဘဲ ေသခ်ာစြာ
အနားယူပါ ။



၂၄.          အသီးအ႐ြက္မွ ဗီတာမင္စီ ( Vitamin-C ) သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ
အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ထုတ္ပစ္ရာ၌ အလြန္ အသံုး၀င္သည္ ။



၂၅.          နံနက္ေစာေစာ (၅) နာရီႏွင္႕ (၇) နာရီ ၾကားအခ်ိန္သည္ မစင္
စြန္႕ျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုးအခ်ိန္ ျဖစ္သည္ ။ သို႕မဟုတ္လွ်င္ အူသိမ္သည္
မစင္မွ အဆိပ္အေတာက္ကို စုပ္ယူေပလိမ္႕မည္ ။ ထိုအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင္႕
၀မ္းခ်ဴပ္သူမ်ား ေနထိုင္မေကာင္းၾကျခင္းျဖစ္သည္ ။



၂၆.          သည္းေျခတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း ၊ အသည္းႏွင္႕ ဦးေႏွာက္တြင္
ေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားသည္ အသားႏွင္႕ အဆီမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားေၾကာင္႕
ျဖစ္ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္ ။



၂၇.          ကယ္လ္စီယမ္ ( ထံုး၊ ေဂၚဖီပန္း ၊ သေဘာၤသီး ) ႏွင္႕ သံဓါတ္ ၊
(ထန္းလ်က္ ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ )  စသည္တို႕သည္ ၊ သည္းေျခႏွင္႕ ေက်ာက္ကပ္ကို
သန္မာေစသည္ ။



၂၈.          မ်က္စိ၀ါေနလွ်င္ အသည္းႏွင္႕ သည္းေျခတြင္ ျပႆနာ႐ွိသည္ ။



၂၉.          အနီေရာင္႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ႏွင္႕
ႏွလံုးအတြက္ေကာင္း၏ ။  အ၀ါေရာင္ ႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္
အစာေခ်ျခင္းအတြက္ေကာင္း၏ ။



၃၀.          ေသြးေပါင္နည္းေနေသာ္လည္း ေနထိုင္ေကာင္းေနလွ်င္ မစိုးရိမ္ရပါ ။



၃၁.          မ်က္ႏွာတြင္ ၀က္ၿခံ ထြက္ေပၚလာျခင္းသည္ ေသြးထဲမွ
အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို မဖယ္႐ွားႏိုင္ျခင္း လကၡဏာ တစ္ရပ္ပင္ ျဖစ္သည္ ။



၃၂.          နံနက္ေစာေစာ အခ်ိန္တြင္ ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္ျခင္းသည္
အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္ ။ အဘယ္ေၾကာင္႕ဆိုေသာ္ သစ္ပင္ပန္းမာလ္မ်ားမွ
ေအာက္ဆီဂ်င္ကို နံနက္ပိုင္းတြင္ အမ်ားဆံုးရျခင္းေၾကာင္႕ ျဖစ္သည္ ။
ညေနခင္းအခ်ိန္တြင္ သစ္ပင္မ်ားမွ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ထုတ္သည္႕အတြက္
ေလ႕က်င္႕ခန္းလုပ္ရန္ မသင္႕ေလွ်ာ္ပါ ။



၃၃.          ေခါင္းကိုက္ျခင္းသည္ ႏွလံုးမွ ေသြးမ်ားတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္
ပမာဏ နည္းပါးေနျခင္းကို ျပသေသာ ေရာဂါ လကၡဏာ တစ္ရပ္ ျဖစ္သည္ ။



၃၄.          မ်က္ကြင္းညဳိျခင္းသည္ အသည္းႏွင္႕ ေက်ာက္ကပ္
အားနည္းေနျခင္းကို ျပသည္ ။ ထိုအတြက္ေၾကာင္႕ ညဥ္႕နက္သန္းေခါင္
အလုပ္လုပ္သူမ်ား အသည္းအနားမရ၍ မ်က္ကြင္းညဳိၾကျခင္းျဖစ္သည္ ။



၃၅.          ရင္သားႏွင္႕ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ႐ွိသူမ်ား ငန္ေသာအစားအစာႏွင္႔
ပင္လယ္ေမွ်ာ႕ စားသံုးျခင္းကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရပါမည္ ။




က်န္းမာေရးအတြက္ အာယုဒါန ျပဳပါသည္ ။ ေ၀ေနယ် သတၱ၀ါ အားလံုး
ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး က်န္းမာ၍ ခ်မ္းသာၾကပါေစ ။



--
With Metta-
Ko Sukha

No comments:

Post a Comment